USA: Trumps ‘universitet’ undersøges for svindel

Det republikanske parti stiller med ejendomsmilliardæren Donald Trump som sin kandidat til USAs præsidentvalg tirsdag den 8. nov. Trump har overrasket i nomineringen ved at få stor folkelig opbakning til sine simple, sort-hvide og populistiske dagsordener, der formår at mobilisere de desillusionerede proteststemmer mod det etablerede politiske system, symboliseret ved Hillary Clinton.

Men valgkampen har haft den uheldige effekt for Trump, at der er kastet lys på hans mere lyssky forretninger, herunder ejendomshandler med mafiaen og såmænd også det Trump University, som eksisterede 2005-10. Det var etableret som et for-profit universitet uden (statslig) akkreditering, men hvor studerende kunne få statslån til at købe kurser. Det tilbød uddannelse i ejendomshandel, entreprenørskab og mellem linjerne lovede det en fremtid som millionær. ”Jeg kan gøre enhver til en succesfuld ejendomsinvestor, også dig”, lovede Trump i reklamer.

Trump U blev dog lukket efter flere svindelanmeldelser, og efterspillet er en verserende sag hos New Yorks statsanklager, der har kaldt sagen klassisk vind-og-forsvind svindel. Anmeldelser er også til undersøgelse på federalt niveau. Et håndfast bevis er, at det groft sagt fremgik af ”drejebogen” bag det private universitet, at studieprogrammet var konstrueret humbug. Drejebogen redegjorde detaljeret for salgsteknikker på, hvordan studerende skulle lokkes ind via billige tredages seminarer, hvor de fik fortalt, at tre dage ikke var nok til ”succes”. Derfor blev de tilskyndet til at tilkøbe andre ydelser – og underviserne skulle visitere hver enkelt efter deres økonomiske formåen. (SE ANKLAGER HER).

Anklagerne handler om, at Trump University var et fup-universitet, som med aggressiv og vildledende markedsføring fik studerende til at betale store studieafgifter – op til $35.000 – i den tro, at de skulle have undervisning af instruktører, som var udvalgt af Trump selv. De blev lovet graduate studier og doctorate programmer. Men undervisningen viste sig at være ”ubrugelig information”, lyder anklagen fra bedragne studerende. Og forventninger om, at de studerende ville komme til at møde Trump hamselv, blev til at de kunne fotograferet ved fotostater af ham. Anklagerne er støttet af vidneudsagn fra en af Trump U’s medarbejdere: ´”… det var baseret på at lokke penge ud af ældre og uuddannede personer”.

Trump tjente mange penge på sit U, men nu lyder anklagen, at han malkede statslån og gældsatte tusindvis af unge. Men sagen kan også blive alvorlig for de private for-profit firmaer i USA. Kritikere konstaterer nemlig, at de ikke-akkrediterede privat-uddannelser er en femcifret milliardindustri i USA (anslået $35 mia.) med megaoverskud til ejerne. Og det er penge ud af de offentlige kasser i det liberaliserede uddannelsesmarked med statslån til ikke-regulerede studier.

 ”Trump U er en skandale. Men problemet stopper ikke ved Trump selv og hans svindel-universitet. Trump U beviser, hvorfor for-profit institutioner ikke må være en drivkraft i uddannelsesverdenen”, konstaterer uddannelsesforsker Jeff Bryant. (SE HER).