Trumps lukker ned for klima-fakta

Mens USA’s præsident skaber overskrifter med frihandels-krig og Nordkorea, rykker han ubemærket på klimapolitikken, og det vækker bekymring og protester blandt klimaforskere. I maj dikterede han lukning af NASAs overvågningssystem, der holder øje med den globale udledning af drivhusgasser. Rumforskningens kulstof-overvågning (CMS) har indtil nu brugt satelitter og luftinstrumenter til at måle methan- og kuldioxid i atmosfæren, og projektet koster omkring 62 millioner kroner årligt.

Trump lukkede i maj for finansieringen: Overvågningen står i vejen for globale klimamål, herunder ikke mindst for hans opfyldelse af løfter til den amerikanske kul- og olie-industri. Donald Trump har kaldt global opvarmning for ’et fupnummer’ og trak så USA ud af Paris-klimaaftalen i juni 2017. (SE INDEPENDENT)

USAs statslige EPA (Environmental Protection Agency) er under konstant pres fra Trump. I 2017 foreslog han, at miljøbeskyttelsen skulle beskæres med 31 pct. (til 5.7 mia. dollars), hvilket ville betyde fyring af en fjerdedel af staben (herunder forskere og embedsmænd), men det blev afvist af Kongressen.

Men Trump udpegede den kendte klimaskeptiker og olie-lobbyist Scott Pruitt som chef, og han har siden været involveret i mange skandaler med misbrug af statslige midler (fx private flyrejser) og mistanker om korruption ved at modtage gaver fra olie-industrien. (SE SCANDALS).

Trump og Pruitt synes dog ligeglade. De ignorerer fx et sagsanlæg mod EPAs leder anlagt af en miljøgruppe. En distriktsret i Colombia har bedt EPA dokumentere Pruitts klima-benægtelser om at ”menneskelig aktivitet ikke er en primær bidragyder til klimakrisen”, fordi disse udsagn er fremsat af en chef for et statsligt organ og fordi hans udsagn er i direkte “modstrid med formålet med den styrelse, som han er chef for”. Domstolen har dog ikke fået dokumentation fremsendt fra EPA, men dommeren siger, ”at styrelsen har en forpligtelse til at forklare rationalet og det faktuelle bag EPAs beslutninger” med en tidsfrist 2. juli. (SE KLIMA-RETSSAG)

Også Energistyrelsen under en anden lobbyist søger at lave drastiske ændringer af den amerikanske klimapolitik, idet den forsøger at få tilføjet olie og kul til de tilladte energikilder, som offentlige myndigheder må købe energi fra, fordi det vil støtte den nationale sikkerhed og national energi-uafhængighed (Homeland security). Det er mødt med store protester, som et  “skatteyder-betalt magtmisbrug” og et ”uhyrligt trick”, der vil støtte den energisektor, som støtter Trump. Miljøeksperter kalder argumentationen ”surrealistisk” og ”galskab”. (SE LOBBYISME)

Men Trump bliver også modsagt fra højeste sted. Under et lukket møde i lørdags med 50 repræsentanter fra bl.a. olieindustrien – bl.a. ExxonMobil og Shell – leverede pave Francis ifølge Reuters en stærk advarsel om at begrænse CO2 –udledningen, som kan ”ødelægge vores civilisation: ”Mest bekymrende er den fortsatte søgning efter nye fossile brændstof-reserver, mens Paris-aftalen udtrykkeligt opfordrede til at holde disse under jorden …” sagde paven til den industri, som i årtier har misinformeret om olie og kuls ansvar for CO2-udledningen… (SE PAVENS ADVARSEL)