Trump med ny fake-news om klimaet

Præsident Donald Trumps beskrivelse af klimaets tilstand stemmer slet ikke overens med, hvad data viser og forskningen peger på. Senest skete det søndag i et meget omtalt interview med den engelske ITV-morgenvært Piers Morgan. Trump blev interviewet ved worldsummit i Davos.

På spørgsmålet om Trump tror på menneskeskabt klimaforandring svarede han, at iskapper, som skal beskytte mod smeltning, har det fint: ”Iskapperne skulle angiveligt smelte, så de var forsvundet nu, men nu er de på rekordniveau” – på trods af, at hans egen klimaovervågning NASA i marts konstaterede, at kapperne var på laveste niveau nogensinde, fordi de smelter i oceanerne.

Da Trump taler i oneliners var det umuligt for intervieweren at grave i Trumps vurdering af den menneskeskabte opvarmning. Trump brugte klimaskeptikernes argumentation om, at det historisk går op og ned. Påstande om smeltende iskapper er ikke gået i opfyldelse: “Der er køling, og der er en opvarmning. Se bare, det var ikke klimaændringer, det var nærmere global opvarmning, right? Det fungerede bare ikke alt for godt, for det var blevet for koldt overalt”. (SE ITV-INTERVIEW)

Interviewet satte straks amerikanske fact-tjekkere i gang. Til ASSOCIATED PRESS sagde ti klimaforskere enstemmigt, at Trumps udsagn var uakkurate. Klimaforsker Jennifer Francis svarede i en e-mail: “Præsident Trump er helt klart afhængig af alternative fakta for at oplyse sine synspunkter. Is på havet og på land forsvinder begge hurtigt, og vi ved hvorfor: Forøgede drivhusgasser fra afbrænding af fossile brændstoffer, der skaber mere varme og smelter isen”.
Og facttjekket afviste Trumps påstande om kulde; de sidste fire år har været de fire varmeste år på verdensplan (med 2010 som det femte hotteste år). Hvert år i efter år 2000 har været mindst tre fjerdedele af en grad (0.4 grader Celsius) varmere end gennemsnittet i århundredet forud (Iflg. NOAA-data).

THE STAR, som facttjekker alle Trumps udsagn fandt 7 falske udsagn I interviewet. Den første var hans (underforståede) påstand om, at forskere er holdt op med at bruge udtrykket “global opvarmning” for i stedet bare at tale om ”klimaforandringer”. Nej, korreksede THE STAR: Begge terminologier har været brugt af forskere, men i forskellige kontekster.

THE STAR konstaterede, at ud over de 7 falske udsagn, havde Trump præsenteret yderligere 11 den weekend. Så nu har han i alt brugt 1.101 falske udsagn på sine 394 dage som præsident – 2,9 pr. dag. (SE THE STAR)