Thybo-advokat truer med injurie-sag

Sagen med den fyrede geologi-professor Hans Thybo står stille, men udarter alligevel. Flere end 1500 fra Danmark og udlandet har underskrevet et protestbrev til KU-rektor Ralf Hemmingsen. Underskriverne forlanger, at KU-ledelsen trækker fyringen tilbage.

Men sagen er gået i hårdknude. Thybos fagforening DM har forsøgt sig som mægler, men uden held. KU-ledelsen vil ikke genansætte, og Thybo vil tilsyneladende ikke indgå forlig. Dermed lander sagen formentlig som en voldgiftssag.

Thybos advokat holder imidlertid sagen varm ved at kræve et dementi fra KUs ledelse. Ellers truer man med injuriesag.  Han henviser til, at en anonym KU-kilde – ”en fra universitetets ledelse” – er citeret for at fortælle, at Thybos personalesag indeholdt mere end 170 akter, og at der var ”tonsvis af begrundelser mod ham”. Thybos personalesag fylder angiveligt mere end 1300 sider og vejer mere end to kilo. (WEEKENDAVISEN: ‘Rektor med dårlige råd’, 13. jan.).

På tværs af de angiveligt tonsvis af begrundeler valgte KU-ledelsen imidlertid at følge statens advokats (Kammeradvokatens) råd om at skære sagen til, fortæller den anonyme kilde, så der blev brugt to konkrete fyringsbegrundelser – som der altså nu protesteres mod og som Thybos fagfagforening (DM) kører sag på.

WA’s oplysninger om et underliggende lag i sagen lignede et karaktermord på Thybo, og det forarger Thybos advokat, som nu forfølger de anonyme antydninger om Thybos tjenesteforseelser, fordi det er udsagn af injurierende karakter. Derfor har advokaten på Thybos vegne skrevet til KU’s ledelse og krævet, at KUs ledelse dementerer oplysningerne. Thybos advokat vil ikke afkræfte fremstillingen, men vil heller ikke udtale sig til FORSKERforum.

Juridisk set får Thybos advokat dog problemer med at anlægge injuriesag mod KUs ledelse med henvisning til en anonym udtalelse fra ”en fra universitetets ledelse”, som ledelsen selvsagt ikke står til ansvar for. Hvis der skal anlægges sag, bliver det derfor mod journalisten på WEEKENDAVISEN for at have viderebragt en urigtig oplysning.

KU’s vicedirektør Jasper Steen Winkel vil hverken be- eller af-kræfte, at KU har modtaget sådan en henvendelse. Og han har i øvrigt ingen kommentarer.

  • THYBO-SAGEN er omtalt i det nummer af FORSKERforum 301, som udkommer torsdag: “Professorer: Tenure-garantier i laser efter Thybo…