STATSSTYRING: Vil Pind lave tyrkisk uni-model?

Tyrkiets præsident og diktator Recep Erdogan har udsendt et dekret, som giver ham retten til at udpege rektorer på tyrkiske universiteter. Hermed indfører han den model, som eks-minister Ulla Tørnæs gerne vil have indført i Danmark. Den danske model findes foreløbig kun som en skuffe-plan, som departementschef Agnete Gersing reklamerer for, og uni-sektoren venter spændt på, hvad den nye minister Søren Pind har af styringsideer.

Ved et dekret har Erdogan suspenderet gældende tyrkisk lov (1992), som gav det akademiske personale medbestemmelse på at vælge deres rector, før denne formelt udnævnes af republikkens præsident. Efter det nye dekret kan Erdogan vælge blandt tre indstillede kandidater, men hvis han ikke kan lide dem, har indstillingsnævnet en måned til at finde tre nye kandidater. Og kan han heller ikke lide dem, kan han udpege sin egen kandidat (SE NYHED).

Erdogans seneste dekret kommer efter hans mod-statskup, hvor han udnytter det talentløse kupforsøg i juli til at skaffe sig diktatorisk magt over det tyrkiske statsapparat. Der er erklæret undtagelsestilstand, under dække af påstande – som ikke er bevist – om at kuppet var orkestreret af den islamiske præst Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA. Erdogan har med løs hånd udnyttet det talentløse kupforsøg til at beskylde enhver opposition for at være Gülen-tilhængere, ligesom han har genoptaget klapjagten på den kurdiske minoritet i Østtyrkiet under dække af beskyldninger om, at de sympatiserer med PKK-terrorister.

Erdogan har på disse beskyldninger – uden beviser og retsprøvelse – suspenderet eller fyret 10,131 embedsmænd (herunder 2,219 fra uddannelsesministeriet) og 6337 lærere og forskere i universitetssektoren. (SE OPPOSITIONS-NYHEDER)

Tyrkiets Videnskabsakademi har – uden at nævne Erdogans navn – protesteret mod dekretet: ”For at et universitet skal leve op til videnskabens højeste standarder må universiteter have en institutionel kultur, der hævder videnskabelige værdier. Hvert universitet må derfor have autonomi, som gør det muligt at beslutte hvordan og af hvem det skal styres, i overensstemmelse med stedets traditioner og metoder ud fra dets prioritering af forskning og uddannelse”. ”Rektorudpegning ved en central myndighed … vil med stor sikkerhed rasere universiteternes autonomi” (SE AKADEMIPROTEST).

Akademiprotesten peger også på, at det nye dekret er endnu mere vidtgående end de indgreb, som fulgte efter det brutale militærkup i september 1980 (militærstyre 1980-83).