SIDSTE: Regeringen udelukker kritisk miljøforsker

Regeringen har afvist AU-professor og havmiljøekspert Stiig Markager fra at optræde i panelet ved dagens eksperthøring om havbrug i Folketinget. Oppositionen med S, SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativets ordførere havde professoren i toppen på deres liste over eksperter. Men blå blok blokerede hans deltagelse i panelet (SE EKSTRA BLADET HER).

Markager havde sagt ja til at optræde som ekspert, da han blev spurgt af oppositionen, men bagefter blev indbydelsen trukket tilbage, uden nærmere forklaring.

Markager er kendt som uafhængig og kritisk miljøforsker. Han var en af de syv forskere, som blev krydsforhørt ved den berømte høring i Folketinget om Landbrugspakken og Gyllegate i februar 2016. Forskerne bekræftede ved håndsoprækning, at lovens miljø-forudsætninger var manipulerede. Vandmiljøet vil blive skadet 2016-19 som følge af Landbrugspakken. Og ministerens baseline, hvor tre år slås sammen, var manipulation. Minister Eva Kjer Hansen måtte gå af dagen efter, og det skabte forbitrelse i Venstre.

Udelukkelsen af Markager kan skyldes, at havbrugs-lobbyen i begyndelsen af april beskyldte ham for at være politiseret forsker. Det har Markager lakonisk afvist med henvisning til forskningsbaseret viden om kvælstof og alger (SE ALTINGET).

Udelukkelsen af Markager kan også skyldes hensyn til den rabiate landbrugslobby Bæredygtigt Landbrug, som kalder Markager for sin ”førende uven”. Han sværtes jævnligt af BL, der kalder ham en del af ”miljømafiaen”, som bl.a. omfatter populistiske politikere, politiserende embedsmænd og sekteriske forskere. (SE BLs årsberetning 2017).

Proceduren i Folketingsudvalg ved høringer er, at udvalgets ordførere skal være enige om, hvem der skal indbydes. Og til den aktuelle høring har Regeringen tilsyneladende blokeret for Markagers deltagelse. Høringen blev planlagt i et underudvalg under Folketingets miljøudvalg. Hvis man ikke kunne blive enige om programmet, blev der ingen udvalgs-høring.

Enhedslistens Maria Gjerding forklarer, at Markager som landets førende ekspert inden for havmiljø og forurening var oppositionens store førsteprioritet som paneldeltager. Men det blev afvist af blå blok. Venstres ordfører Erling Bonnesen nægter at svare på, hvorfor professor Markager ikke kom med, men bekræfter, at der ikke var ikke enighed om at indbyde ham.

Høringen, som Markager er udelukket fra, handler om en af miljøminister Esben Lunde Larsens aktuelle hjertesager. Det handler om havbrug, hvor man ’dyrker’ regnbue-ørreder og andre lakse-fisk i store bure ude i havet. Det er en lukrativ forretning, den næststørste eksportvare for Norge. Men det medfører voldsom forurening, som ministeren mener vil blive kompenseret af tilknyttede muslingefarme, men oppositionen spørger, om der er dokumentation og evidens for effekten. Høringen kan følges kl. 9.00 på FOLKETINGS-TV. (SE HØRINGSPROGRAM) – (SE DIREKTE TV)

Med til magtkampen om miljø-viden hører i øvrigt, at regeringspartierne har indkaldt konsulent Mads Birkeland fra firmaet DHI som ekspert. Firmaet anbefaler 7 havbrug placeret ud for Djursland, Anholt og Gilleleje. DHI er havbrugslobbyisternes foretrukne rådgivningsfirma, mener miljøaktivister (SE HER).