Pind bifalder forskermarch – men Esben Lunde gør ikke

Uni-minister Søren Pind bakker op om formålet med morgendagens Science March: ”Jeg synes, det er værd at gå på gaden i denne her tid. Som et forsvar for, at der findes sandhed og viden, og at videnskab er vigtigt. Det synes jeg egentlig ikke er ’politisk’…”

Miljøminister Esben Lunde Larsen vil ikke erklære sin støtte til formålet, da FORSKERforum spørger. Han har ingen kommentarer, men “henviser til Søren Pind for spørgsmål, der vedrører forskeres arbejdsforhold”. Esben Lunde er aktuelt involveret i flere konflikter, hvor han laver politik i strid med videnskabelig viden / data / fakta: Kvælstofforurening, der strider mod Landbrugspakken. Og tilladelse til store store fiskehav-brug, selv om miljødata indikerer, at det vil medføre voldsom forurening.

Pind udtaler sig til INFORMATION d.d. i et status-interview om respekten for videnskab og forskere. Hans støtte til marchens formål kommer på et spørgsmål om forskere bliver ’politiske’, når de deltager i Science Marchen i morgen.

Uni-ministeren medgiver i interview’et, at der har været og er skepsis overfor eksperter, og at eks-statsminister Anders Fogh Rasmussen fyrede op under dette med sin nytårstale om ”eksperter og smagsdommere” (2002). Søren Pind aflader det ekspertfjendske til, at talen bare handlede om, at vi jo alle er eksperter, og at talen blev mistolket som en miskreditering af viden. Pind medgiver dog, at talen i nogle aspekter var et angreb på eksperter, som ’politiserer’: Talen var et restopgør med 1968’ernes ”moralisering og politisering”, hvor professorer og vidende mennesker ”bevægede sig uden for det felt, der var deres faglige viden. I realiteten indgik de i en politisk debat, men iklædt eksperternes kåbe”.

Men Pind mener ikke, at lørdagens Science March er udtryk for politisering: ”Alle forskere har ret til at sige deres mening. Det handler bare om, hvad man må tåle, hvis man gør det, og ikke at man er beskyttet af forskerkåben. Men jeg synes, det er værd at gå på gaden i denne her tid. Som et forsvar for, at der findes sandhed og viden, og at videnskab er vigtigt. Det synes jeg egentlig ikke er ’politisk’”. (SE DAGENS INFORMATION)

Nogle vil kalde Søren Pinds afladning af Foghs tale for historieforvanskning, fordi talen var utvetydigt forsker- og ekspert-fjendsk, idet dens budskab var, at den sunde folkelige intuition er lige så god som eksperters forskningsbaserede viden. Døm selv. Her er hvad Fogh faktisk sagde: ”Vi vil sætte mennesket før systemet. Den enkelte skal have større frihed til at forme sit liv. Vi vil gøre op med stive systemer, umyndiggørelse og ensretning. Vi tror på, at mennesket er bedst til selv at vælge. Vi behøver ikke eksperter og smagsdommere til at bestemme på vore vegne” (Nytårstalen 2002).