Ministerstyring: KU narrer Pind & Gersing

2.UDGAVE. Den 1. april skifter KU bestyrelsesformand efter en enstemmig bestyrelsesbeslutning. Det skulle egentlig først ske 15. september, men den nuværende formand Nils Strandberg Pedersen trækker sig i utide ”af personlige grunde”. Han fortsætter dog som menigt bestyrelsesmedlem indtil 15. sept.

Bag skiftet i utide ligger en smart finte fra KUs bestyrelse, for så slipper de udenom minister Søren Pinds og dept.chef Agnete Gersings forsøg på at blande sig i, hvem der skal udpeges som KU-formand. Pind & Gersing ville nemlig suspendere KUs bestyrelsens procedure og tidsplan for formandsudpegning (efter den nuværende lovgivning, hvor formandsvalget er et internt bestyrelsesanliggende). Pind & Gersing havde ville have valget udsat, så det skulle ske efter deres kontroversielle lov om indirekte ministerudpegning – selv om lovforslaget først fremsættes i april og selv om det først skulle være gældende fra 1. juli.

Vicedirektør Jasper Steen Winkel afviser imidlertid, at der er tale om en særlig manøvre: ”Vi opfatter på ingen måde skiftet af bestyrelsesformand som en finte. Skriftet har været længe undervejs og er helt uafhængigt af politiske forhold. Ministeriet har i øvrigt været informeret om skiftet,”

Uanset KUs afdramatisering, så har Pind & Gersing lavet korridorpres i de seneste uger for at få KU-bestyrelsen til at udsætte sit formandsvalg. Det fremgik af en mødeindkaldelse fra minister Pind. Han indkaldte KU-ledelsen med henblik på ”at drøfte en hensigtsmæssig proces for tilrettelæggelse af overgangsperioden, indtil de nye procedurer træder i kraft”.

Med KU-bestyrelsens udpegning i utide – som sker helt efter reglerne om bestyrelsens selvstyre – gør KU-bestyrelsen nu dette møde overflødigt, hvis dog ikke Pind & Gersing kommer med en ny dagsorden, der handler om, at KU skal spankes for civil ulydighed.

Pind  Gersings kontroversielle lovforslag handler om, at ministeriet vil have mere direkte styr på uni’erne. Det skal ske via en bestyrelsesformand, som indirekte udpeges af ministeren efter en kringlet udpegningsprocedure.

Pind & Gersings særlige interesse på KUs aktuelle rektor-udpegning skyldes, at hvis Pind & Gersing ikke fik indflydelse på udpegningen nu, så går der 4 år før de kan få indflydelse (via den nye lov). Og det er ingen hemmelighed, at især ministeriet og Gersing har et ondt øje til KU efter KU-ledelsens protester mod ministeriets ”dimensioneringsforslag” for nogle år siden. Derfor ønsker hun en mere ministerloyal bestyrelsesformand ind på KU … (SE FO-fo nyhed).

Den nye formand er Mads Krogsgaard Thomsen, som internt i bestyrelsen er kendt som forfægter af KUs autonomi og selvstyre. Han er uddannet dyrlæge, har en ph.d.-grad fra Landbohøjskolen, er koncerndirektør på NOVO og har siddet i bestyrelsen siden 2012.