Ministeren vil ikke møde spareramt forskerverden

I eftermiddag afholder De Frie Forskningsråd sin årlige konference. Det sker i skyggen af en truende nedskæring fra 1.200 mio. til 800 mio. fordi forskningsminister Esben Lunde rå-prioriterer den strategiske forskning. Konferencen har den ufrivilligt ironiske titel ”Når forskning skaber forandring”, men den bliver uden deltagelse af ministeren.

Esben Lunde Larsen vil eller tør tilsyneladende ikke møde den spareramte forskerverden. Af den månedgamle konferenceindbydelse fremgår, at han havde sagt nej til at deltage og debattere. FORSKERforum har ikke kunnet få oplyst, hvad der dengang stod i Ministerens kalender, som var vigtigere. Og heller ikke, hvad der står i dag, hvor konferencen afholdes.

I stedet for at møde forskerne face-to-face har ministeren sendt en stedfortræder, nemlig sin helt nye departementchef, Agnete Gersing, som er så grøn på området, at hun formelt ikke er tiltrådt endnu. Hun skal afslutte konferencen, men kommer næppe med andet end teknikaliter og samarbejdsretorik.

Der var ellers flere presserende spørgsmål, som rådssystemet gerne ville konfrontere ministeren med. Først og fremmest vil de gerne høre hans begrundelse for at forrykke balancen mellem de frie råd og det strategiske system. Og høre, hvad han mener om de meget gode evalueringer, som de frie rådssystem har fået i det seneste år (SE PRESSEMEDDELELSE d.d.)

Men FORSKERforum har fået et kort interview med Ministeren om de frie råd. På spørgsmålet om nedskæringen til 800 mio. kr. er udtryk for et permanent lavt bevillingsniveau de næste år (2016-19), svarer Ministeren kryptisk: ”Det vil du få at se, når Regeringen præsenterer finansloven for de år …” (FORSKERforum udkommer i næste uge).

Men Ministeren kan også have en grim strukturel masterplan i skuffen, for det er en kendt sag, at Esben Lunde gerne vil lægge de frie råd ind under Grundforskningsfonden – og overlade forskeruddannelse til uni’er – fordi Venstre gerne vil have ”så stor enstrengethed i systemet som muligt”. Med den fusion kan han både strukturelt og økonomisk marginalisere de frie råd frem for det strukturelle, erhvervsrettede system (Innovationsfonden). I DRs DEADLINE i sidste uge afviste han ikke klart, at det var hans og Venstres plan.