Kønsforsker overhalet indenom af MeToo-tsunami

En skuespiller anklagede en filmproducent for at være en gammel gris, og pludselig tog Kenneth Reinickes køns-forskning syvmileskridt

Som forsker i køn og ligestilling er der nok at se til i disse MeToo-tider. Siden New York Times for lidt over et år siden bragte artiklen om to skuespillere, der anklagde filmproducenten Harvey Weinstein for at have krænket og forgrebet sig på dem, har #MeToo-hashtagget været allestedsnærvende. Dels i form af en mængde mediehistorier om overgreb, dels som en bevægelse på særligt sociale medier, hvor kvinder har delt erfaringer omkring krænkelser, og dels som en generel debat, der er blevet ført overalt lige fra de hjemlige spiseborde til direktionslokalerne i store virksomheder.

RUC-lektor Kenneth Reinicke har som mandeforsker fundet sig en god niche inden for kønsforskningen. Og han har flere gange skrevet om sexisme og krænkelseskulturer, uden at det har fået de lumre bemærkninger til at forstumme eller har stoppet nærgående hænder. Derfor er han næsten slået bagover af den bevægelse, der på et år er sket i forhold til bevidsthed og åbenhed omkring sexchikane:

”Jeg må sige, at styrken i MeToo kom bag på mig. Jeg har været til adskillige konferencer om seksuel chikane, og der har ikke været meget momentum. Men da det så væltede frem … pludselig kunne jeg sidde til mandemiddage, og så var der MeToo på dagsordenen. Så jo, det har overrasket mig, at et ligestillingsemne kunne mainstreames på den måde. Det havde jeg sgu aldrig forestillet mig”.

MeToo pålægger mænd et privilegie-tjek

Han har netop udgivet bogen ’Når mænd krænker kvinder’, hvor han beskriver sexchikane som fænomen, særligt med fokus på, hvad krænkelserne er, hvad der ligger til grund for dem, og hvordan det kan bekæmpes. En bog som han – hævder han – faktisk var gået i gang med, før de første skandaler rullede ud fra Hollywood.

I bogen argumenterer han blandt andet for, at mænd traditionelt har været et ”usynligt” køn – modsat det kvindelige køn, der afviger fra normalen – og det smitter af på synet på deres handlinger og praksisser, der har fået lov at gå under radaren. Men de forhold er der blevet rokket ved.

”Jeg tror, reaktionen på MeToo hos mange mænd har været, at det har givet dem en anledning til at privilegie-tjek. Selv om man ikke har voldtaget nogen, har man måske alligevel været en del af en kultur, hvor man var udfarende, sexistisk, ikke tog et nej for et nej,” siger Kenneth Reinicke.

Han beskriver, at MeToo-bølgen har lukket alle ind i det kvindelige erfaringsfællesskab og skabt et ”læringsrum”: ”På arbejdspladser er der helt sikkert skabt større synlighed. Bare her på RUC gik der straks en mail rundt: Hvis du bliver udsat for noget, kan du gøre sådan og sådan. Overordnet set kan man sige, at det, som før kun kunne italesættes som irritations­momenter, efter MeToo kan beskrives som krænkelser og udøvelse af magt.”

Scoreforsøg forbudt?

Har kvinders grænser rykket sig, eller har de fået mere mod på at sige fra og råbe op?

”Jeg tror, det går lidt hånd i hånd. Når vi pludselig begynder at forandre de her kulturelt dominerende forestillinger om, hvornår det er indenfor og udenfor skiven. Vi kan pludselig se og diskutere, at det her ikke kun handler om hysterisk frigide og jomfrunalske enkeltindivider, men en struktur, der bliver reproduceret.

En problemstilling, som stadig spøger, er det gråzoneområde, hvor nogle kvinder betragter for eksempel et kompliment af udseendet som en velkommen gestus, mens andre opfatter det sexistisk: ”Nogle kvinder kan føle sig flatterede af et kompliment. Men jeg har fået mange beskrivelser af, hvordan et ’hej smukke’ pludselig kan ekskalere, og så er det ”hvad skal du lave i aften?” og så videre.”

”Er kønsforskeren nu ikke ved at fratæge mænd og kvinder mulighed for at score hinanden ved at gøre den slags replikker til krænkelser?”

”Ha ha – nej, jeg mener hverken det kan eller skal ødelægge flirteriet. Men skal man koge det ned til, hvad mænd skal lære, så er det at afkode. Du skal udvise sensibilitet og ikke bare tage det som en ret…”

lah

Kenneth Reinicke: Mænd der krænker kvinder. (Samfundslitteratur, okt. 2018).