Helmuth Nyborg ærestaler for amerikanske racister

Den kontroversielle eks-psykologiprofessor Helmuth Nyborg var i juli æresgæst og taler ved American Renaissances årskonference i Nashville, USA (SE PRESENTATION HER). 

Men AmRen  er ikke en uskyldig organisation med interesse for genetik og videnskab; den er racistisk og tilhører USA’s ultra-højre. Organisationen var medarrrangør af rallyet i Charlottesville 12. august, hvor højreorienterede militser stødte sammen med moddemonstranter, kulminerende i at en nazist dræbte en og invaliderede flere moddemonstranter med sin bil. Nogle kaldte det en terrorhandling, mens præsident Trump blev voldsomt kritiseret for ikke at tage klar afstand til bevægelsen Alt-Right (Alternative Højre) med hvide racister, nationalister og nazister – herunder altså AmRen.

Ekstremisme-forsker Joe Lowndes fra Oregon University er ekspert i USA’s yderste højrefløj. Han overværede konferencen med Nyborgs oplæg og beskriver scenen: ”American Renaissance er en erklæret ‘white supremacy / white nationalist organization’, som I USA forbindes med racisme. Det kan ret simpelt bekræftes ved et besøg på deres hjemmeside. Og heraf fremgår, at de gerne vil fremstå med et skin af akademisk legitimitet gennem brug af eugenisk pseudo-videnskab”. 

Over for FORSKERforum afviser Helmuth Nyborg – som er kritiseret for ‘forskning’ med konstruerede data, der er mere baseret på raceideologi end på videnskab – at AmRen er en racistisk organisation. Og Nyborg mener ikke, at han har legitimeret American Renaissances formål eller indhold: ”Af deres hjemmeside fremgår, at de respekterer alle racers ret til at have en særlig identitet, herunder hvides. Det ser jeg ikke noget galt i” (pr. mail).

Men den bagatellisering afvises blankt af ekstremisme-forskeren: ”AmRen er en stærkt ideologisk organisation på den yderste højrefløj. Og som keynote-speaker bidrog Nyborg utvivlsomt til at legitimere organisationens racistiske ideologi. Og jeg kunne jo konstatere, at Nyborgs racistiske nonsensbegreb ’ecotype-teori’ blev mødt med begejstrede klapsalver fra konference­-deltagerne”.

Omtalen af Nyborg står på bagsiden af det FORSKERforum 307,  som udkommer i dag. Omtalen indgår i månedens tema “FAKTA-ETIK”, der handler om, hvornår og hvordan forskere skal intervenere, når de møder løgne eller manipulationer på deres fagområder. Og her mener nogle, at Nyborg jo bare er en skør kugle, som skal forties. Men fortielse af ‘fake news’ er en farlig strategi, mener professor Vincent F. Hendricks.

“Professions-etikken udfordres. Forskere skal jo være en slags kuratorer eller gate-keepere for fakta eller ‘sandheden’. Og når nogle så afviger fra det spor, bør det jo anfægtes af forskere, for problemet ved at undlade at modsige tvivlsom videnskab er, at det kan bidrage til at skabe ‘overbevisnings-ekkoer’, hvor noget udokumenteret eller falsk alligevel lejrer sig som noget ‘sandt’ i offentlighedens opfattelse. Usande narrativer kan få stort gennemslag. Derfor er det en forpligtelse for forskere at gøre indsigelse, hvis der spreder sig usandheder eller manipulationer i vigtige samfundsdebatter”.