Esben Lunde frasorterer kritisk MRSA-forsker

Professor Frank Aarestrup er internationalt anerkendt forsker i antibiotika-resistens og rådgiver både WHO og EU-kommissionen om problemet. Men på nationalt plan er han ikke udpeget til at sidde i den ekspertgruppe, som skal rådgive fødevareminister Esben Lunde Larsen og Fødevarestyrelsen. Det bekræfter Aarestrup:

”Jeg var eksperten tidligere, men blev ikke sat ind i den aktuelle ekspertsgruppe. Ministeriets begrundelse kender jeg ikke, men jeg syntes da – når jeg lægger min faglige beskedenhed til side – at det er underligt, at jeg er EU’s ekspert, men nærmest er ekskluderet fra den nationale ekspertgruppe …”, konstaterer Aarestrup selv.

Ekspertgruppen er blevet særligt aktuel, fordi Esben Lunde har bedt gruppen sætte farten op, efter at de seneste statistiskker fortæller, at nu er MRSA-smitten spredt i 88 pct. af de danske svinebesætninger, og det er 20 pct. højere end i 2014. (MRSA er er en bakterie, som er resistent overfor penicillin). (SE DR-Nyhed)

Og dermed går MRSA-ekspert Frank Aarestrups forudsigelser i opfyldelse. Han advarede i 2007-14 mod denne eksplosion, hvis myndighederne ikke gjorde noget. Men hans råd blev fortiet i ministeriet og styrelsen. Hans hovedanbefaling (at screene 24 avsbesætninger i toppen) blev undertrykt, formentlig efter pres fra landbrugets lobbyister (fordi screening risikerede at ’brændemærke’ de smittede besætninger og landmænd).

FORSKERforum har ikke kunnet få oplyst i ministeriet, hvorfor Aarestrup ikke er med i ekspertgruppen, som nu er genudpeget efter oprindeligt at være nedsat i august 2014 af miljøminister Kirsten Brosbøl (S) (SE PRESSEMEDDELSE OM UDPEGNING). Det formelle figenblad til at undgå Aarestrup var tilsyneladende, at den skal bestå at eksperter fra veterinærsektoren og Aarestrup kommer fra DTUs Fødevareinstitut…

Skiftende fødevareministre har hidtil modsat sig alle forslag, som kunne skabe besvær for landbruget, men med smitteeksplosionen til 88 pct. er Esben Lunde nu bekymret. Og hans løsningsforslag lyder, at han vil have undersøgt, om det er muligt at fjerne MRSA med forskellige alternative metoder.

”Ud fra pressereferater af ministerens udmelding er det da rigtigt – hvis det er hensigten – at prøve at finde metoder til at mindske smittefaren i de enkelte besætninger, herunder at give private firmaer friere adgang til at afprøve desinfektionsmetoder. Men med forskningsmæssige briller må der altså satset på en helt grundlæggende – grundforskningsagtig – afklaring af, hvorfor vi har stafylikokker hos grise”, forklarer Aarestrup.

Aarestrup vil på ingen måde bagatellisere problemet med MRSA og dens politisk ringe håndtering 2007-14, men han har alligevel et suk i forhold til pressen: ”Det er da fint med den store presseomtale af problemet, for det sætter fokus. Men desværre fremstår det som om MRSA er det største problem, fordi det fylder 95 pct. i pressen, mens det faktisk er et mindre problem i helheden. Umiddelbart er carpedem resistente bakterier et langt større problem for mennesker, hvis den går i urinvejsinfektioner: MRSA kan trods alt behandles…”