CBS-affære om sang er også intern institut-konflikt

3. UDGAVE. CBS’ ledelse har svært ved at navigere i en kompleks verden. Man giver uklare signaler i sagen om professor Steen Thomsen. Og nu også i en anden sag, som tilsyneladende får næring af  en understrøm af forbitret intern uenighed blandt ansatte på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi (LPF).

Den nye sag blev offentligt kendt for nogle dage siden, da KRISTELIGT DAGBLAD pludselig fortalte historien om en CBS-underviser med brun hudfarve, der følte sig ikke-inkluderet og krænket over, at der på et møde blev sunget ”Den danske sang er en ung blond pige”. Lærermødet foregik for 1-2 år siden. Hun fik på stedet en beklagelse fra viceinstitutleder Mads Mordhorst, der gav det signal, at den slags sange nok kan synges, men så skal sangens kontekst forklares, forklarer han i dag :”Det krænkende er, at metaforer har en virkning. Jeg er historiker og synes, det er i orden at tage sange som den op, men der skal medfølge en kommentar om, hvilken kulturel situation den indgår i. Sangen fokuserer på idéen om det homogene Danmark, og det skal vi kunne problematisere”. (SE KRISTELIGT DAGBLAD).

CBS-rektor Per Holten-Hansen har reageret på den offentlige debat ved at udsende erklæring om, at der skam ikke er begrænsninger på, hvilke sange der må synges på CBS. Dog uden at lægge afstand til viceinstitut-lederens uklare adfærdssignaler: ”CBS dropper ikke højskolesangbogen. CBS er et mangfoldigt universitet med plads til forskellige meninger, højt til loftet og fri debat. Åben dialog som et middel til intellektuelt fremskridt og indsigt er en del af CBS’ DNA. Gensidig respekt er samtidig afgørende.”

Viceinstitutleder Mordhorst har efterfølgende markeret at undskyldningen ikke var en ledelsessag, men ”et kultursammenstød, der blev drøftet mellem de relevante parter”. Han mener sig for skarpt citeret i KRISTELIGT DAGBLAD – og det har ført ham ud i en shitstorm af anonyme mails og sms’er.

Hvorefter hans institutleder institutleder Lotte Jensen i går udsendte en intern mail med støtte til Mordhorst og beklagelse af den ”hetz”, som han er udsat for. Hun afviser over for FORSKERforum, at mailen var en henstilling til de LPF-ansatte om at holde lav profil. Hun går ind for åben debat, og ledelsen har aldrig givet instrukser om, hvad der må synges og ikke synges: ”Man bør debattere substansen og person-tilsvining ikke er en del af den debat. Jeg mener at ansatte på MPP er fuldt ud i stand til at tage en debat om denne substans ligesom de tager debatter om rigtig mange andre ting” (mail-svar til FORSKERforum).

Nu kan FORSKERforum så afsløre, at der har været en debat internt debat på instituttet om identitets- eller krænkelses-politik, der handlede om hvad CBS-ansatte kan og ikke kan i CBS’ navn. Konkret handler det om et debatarrangement i aften om en kontroversiel, højredrejet canadisk kulturkriger: ”Hvorfor snakker alle pludselig om ham der Jordan Peterson?”. Et af dagens temaer lyder: ”Historien om patriarkatet er fake news. Kvinder og mænd har brug for hinanden, og børn har brug for en mor og en far som mesterlære i dualismen mellem det maskuline og det feminine” (SE ANNONCERING).

Mordhorst blandede sig i den interne debat og tog afstand fra, at instituttet stod som arrangør af et møde, der tematiserede ”maskulinitet” på den måde (mail til LPF-instituttets ansatte). Mordhorst understregede, at han gik ind i debatten med et personligt synspunkt og ikke som vice-institutleder.

Men er det god ledelse i LPF-forstand eller kasketforvirring, når en leder tager lederkasketten af i en debat med de menige? – lyder spørgsmålet til institutleder Lotte Jensen, der ikke mener, at der er et kasketproblem i den konkrete sammenhæng: ”Der har på instituttet udspundet sig en mailbaseret holdningsudveksling vedrørende et arrangement. Mordhorst gjorde i sin mail i opmærksom på, at han deltog i debatten som medarbejder og derfor ikke ønskede at signalere, at han udtrykte ledelsens holdning” (mailsvar til FORSKERforum).

Mordhorst svarede ikke tilbage på FORSKERforums spørgsmål. Heller ikke arrangøren af mødet, Ole Bjerg, har reageret på henvendelser.

EFTERSKRIFT: WEEEKEND-avisen snuppede FORSKERforums historie – SE WEEKENDAVISEN