AFTALE FRIGIVET: 1-årig ‘master’ ovenpå ba-trinnet

FORSKERforum kunne for fjorten dage siden offentliggøre detaljer om en politisk aftale, som Folketingets partier havde lavet: ”NY MODEL: 1-årig ’master’ i stedet for kandidaten”. Aftalen var hemmelig, for Dansk Folkeparti gjorde den til handelsvare i finanslovs-forhandlingerne (SE NYHED HER). Nu er finansloven frigivet og det samme er den fulde aftale med flere fleksible elementer (SE MINISTERIETS NYHED).

Teksten viser, at FORSKERforums oplysninger var korrekte, bortset fra at aftalens nye model ikke må kaldes en ”master”, men skal hedde ”1-årige overbygningsuddannelser”. Ifølge fagforeningernes paraplyorganisation AC ville regeringen helst kalde modellen for en ”masteruddannelse”, men det har oppositionen forpurret, angiveligt fordi betegnelsen ville forvirre i forhold til eksisterende masteruddannelser.
 AC-formand Lars Qvistgaard er kritisk overfor, at aftalen angiveligt fastslår, at kandidatuddannelsen fortsat skal være hovedvejen for akademiske bachelorer, men at det modsiges ved, at der er indbygget en økonomisk belønning på 30 pct. ekstra taxameter til nye studier:
”En sådan økonomisk forskelsbehandling mellem den nye 1-årige akademiske overbygningsuddannelse og kandidatuddannelsen kan dårligt ses som andet end et forsøg på at skabe niveauglidning fra 3+2-struktur til 3+1-struktur. Det er en farlig vej at gå, for fremtidens kompetencekrav bliver ikke mindre, tværtimod”.
AC undrer sig over, hvorfor den nye studiegren er lavet, for der er i dag ikke noget bachelor-arbejdsmarked. Ba’ere har høj arbejdsløshed, og mange arbejder under uddannelsesniveau. AC kalder arbejdsgiverne for dark-horse, for hvis de virkelig er interesserede i bachelorer, så må de vise det ved at ansætte dem i akademiske stillinger.
Til gengæld takker AC politikerne for at forlænge bachelorers retskrav. Det betyder, at de studerende ikke kun har mulighed for et års, men tre års studiepause: ”Det er en stor sejr for Akademikerne og andre, der har argumenteret for en forlængelse af retskravet i stedet for en afskaffelse, sådan som tidligere Venstreministre og Kvalitetsudvalget foreslog for blot få år siden, fortæller Qvistgaard. (SE ACs PRESSEMEDDELELSE)